پایگاه خبری تحلیلی امروله10:47 - 1396/07/20
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت:

سلامت روان در محیط کار، از عوامل افزایش بهره‌وری است

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با بیان اینکه شعار روز جهانی سلامت روان "سلامت روان در محیط‌های کاری" است، گفت: سلامت روان فرد در محیط کار یکی از عوامل افزایش بهره‌وری است.

به گزارشامروله، دکتر احمد حاجبی درباره روز جهانی و هفته ملی سلامت روان گفت: هر سال تاریخ ۱۰ اکتبر برابر با ۱۸ مهر مصادف با روز جهانی سلامت روان است. این روز نخستین بار در سال ۱۹۹۲ توسط فدراسیون جهانی بهداشت روان به نام روز جهانی سلامت روان یا روز جهانی بهداشت روان نامگذاری شد.

وی افزود: هر ساله در این روز همایش‌ها و گردهمایی‌های علمی در سراسر جهان در زمینه سلامت و بهداشت روان برگزار می‌شود. هدف از برگزاری این گردهمایی‌ها، آموزش و پرورش جهانی در زمینه‌ سلامت روان، افزایش آگاهی مردم و یافتن راهکارهایی برای بهبود سلامت روان در سطح جهانی است و در عین حال برنامه‌هایی که برای این روز درنظر گرفته می‌شود نیز با هماهنگی سازمان جهانی بهداشت و اعمال فرایند بومی سازی بر روی برنامه‌های پیشنهادی ست.

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: علاوه بر بزرگداشت روز جهانی سلامت روان، در ایران هفته ملی سلامت روان وجود دارد که از ۲۴ مهر آغاز و تا ۳۰ مهرماه ادامه دارد و قدمت آن، از روز جهانی سلامت روان بیشتر است.

وی افزود: انتخاب شعار سلامت روان در محیط‌های کاری نشان می‌دهد که نهادهای جهانی به این باور رسیده‌اند که سلامت روان در محیط کاری ارزشمند است و بسیاری از کشورهای صنعتی و پیشرفته نیز با این عقیده موافق هستند؛ چراکه سلامت روان فرد در محیط کار یکی از عوامل افزایش بهره‌وری و بازدهی کاری است.

حاجبی بیان کرد: سلامت روان کارکنان و محیط‌های کاری اثر متقابل بر هم دارند، یعنی همان طور که سلامت روان می‌تواند بهره‌وری در محیط کار را تغییر دهد، به همان نسبت محیط کاری که از کیفیت خوبی برخوردار باشد، سلامت روان پرسنل را تحت تاثیر قرار می‌دهد و این فقط منحصر به شغل نیست، یعنی این درست نیست که تصور شود اگر فردی کار سختی دارد، نباید سلامت روان خوبی داشته باشد و برعکس فردی که کار راحتی دارد، قطعا از رضایتمندی شغلی و سلامت روان بیشتری برخوردار است، لذا سختی کار تا حدودی بر رضایتمندی شغلی و سلامت روان موثر است و عوامل متعددی دخیل هستند.

وی با بیان این که وزارت بهداشت براساس شعار روز جهانی، برنامه‌های هفته ملی سلامت روان را تنطیم کرده است، عناوین هفته سلامت روان را برشمرد و گفت: اولین روز هفته، دوشنبه ۲۴ مهر، نیروی کار سالم و جامعه سالم، سه شنبه ۲۵ مهر، پیشگیری از تبعیض و استیگما در محیط کار، چهارشنبه ۲۶ مهر محیط کار دوست دار سلامت روان، پنجشنبه ۲۷ مهر، مدیریت استرس در محیط کار، جمعه ۲۸ مهر، سبک زندگی و سلامت روانی در محیط کار، شنبه ۲۹ مهر، نقش کارفرما در سلامت روان محیط کار، یکشنبه ۳۰ مهر، رویکرد جامعه‌نگر در سلامت روان محیط کار نام دارد.

وی ادامه داد: برای اینکه در کشور برای هر روز مدیریت متحدالشکلی ایجاد کنیم، برای هر روز هفته یک عنوان مشخص شده است و به جهت اینکه در سراسر کشور به صورت یکسان روی آن عنوان کار شود، محتواهایی در قالب یک کتاب آماده شده است که در دانشگاه‌های سراسر کشور توزیع می شود.

بنابراعلام وب‌دا، مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: تهیه محتواهای یکسان به این منظور است که تصمیمات شخصی و سلیقه‌ای در مورد یک موضوع گرفته نشود و همکاران ما در سراسر کشور براساس یک اصل واحد و طبق سیاست‌های وزارت بهداشت عمل کنند.

حاجبی با اشاره به اینکه تعدادی بروشور هم در جهت آموزش کارکنان در محیط کار آماده شده است، گفت: در هفته سلامت روان از صدا و سیماهای محلی گرفته تا آموزش و پرورش و شهرداری و نیروهای ستاد دانشگاه و نیروهای وزارت بهداشت و غیره، همگی فعالیت دارند.

وی ادامه داد: جدا از شعار هر سال سلامت روان و زمینه بحث در این خصوص، هر سال در هفته سلامت روان یک اصل یکسان برای ما مهم بوده است، وزارت بهداشت از این هفته در راستای افزایش سواد سلامت روان مردم استفاده می‌کند.

حاجبی با بیان اینکه وزارت بهداشت در تمام سال بر روی مقوله افزایش سواد سلامت روان کار می‌کند، بر افزایش سواد سلامت روان مردم در کشور تاکید کرد و گفت: دو سوم افرادی که در کشور از اختلالات روانپزشکی رنج می‌برند، از خدمات سلامت روان بهره‌مند نیستند و زمانی که این افراد را بررسی می‌کنیم، پاسخ‌شان این است که "خودش خوب می‌شود! " و باور ندارند که با اختلال روانپزشکی باید به عنوان یک مشکل بهداشتی و درمانی برخورد شود و مداخله دارویی و غیر دارویی نیاز است.

وی خاطرنشان کرد: اگر بهترین و در دسترس‌ترین خدمات ایجاد شود، اما آگاهی و دانش مردم درباره سلامت روان ارتقا پیدا نکند، خدمات در عمل کم استفاده می‌مانند.

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت گفت: در وزارت بهداشت برنامه‌ای تحت عنوان خودمراقبتی وجود دارد که در راستای افزایش سطح سواد سلامت روان مردم بوده که با همکاری دفتر آموزش و ارتقای سلامت و از طریق کارشناسان سلامت روان، کارشناسان مراقب سلامت و سفیران سلامت در سیستم در حال اجراست.