نگاهی به رسوم رمضانی مردم قصرشیرین؛

شور و شوق ماه خدا در دروازه ورود به کربلا/ از افطاری با بژي برساق تا رونق گرفتن بازار در شب ها

سرویس: اخبار استانکد خبر: 294172|07:57 - 1395/04/08
نسخه چاپی
	شور و شوق ماه خدا در دروازه ورود به کربلا/ از افطاری با بژي برساق تا رونق گرفتن بازار در شب ها
مرصادنیوز: مردم شهرستان مرزی قصرشیرین از قدیم الایام تا به امروز آداب و سنن مخصوص به خود را در ماه مبارک رمضان داشته اند.

به گزارشامروله، به نقل ازالوند خبر، ماه مبارك رمضان افزون بر معنويت و بركت آسماني سرشار از لحظه هاي ناب و خاطره هاي فراموش ‏نشدني است كه با آداب و رسوم و فرهنگ مردم شهرها و روستاهای مختلف بياد ماندنی تر می شود.

 

هر منطقه ای به فراخور فرهنگ خود در همه مناسبت های سال چه ملی و چه مذهبی، برنامه های ویژه خود را دارد که اگر چه به علت تاثیر زندگی ماشینی برمردم خیلی از آنها شاید به ورطه فراموشی سپرده شده باشند اما هنوز هم بسیاری از مناطق هستند که نسبت به انجام این مراسمات پایبند باشند.

 

ماه مبارک رمضان نیز یکی از این مناسبت های بزرگ سال است که ارزش و مقام بالایی نزد مردم دارد. در شهرستان قصرشیرین نیز این ماه دارای منزلت بالایی است و مردم از چند روز قبل خود را برای استقبال از این ماه آماده و همواره سعی دارند به خوبی از این ماه بهره ببرند.

 

در این بین اما بعضی از آداب و رسوم از قدیم الایام در این شهرستان به جای مانده است که اگر چه رنگ و بوی گذشته را شاید نداشته باشد اما هنوز می شود در گوشه گوشه این شهرستان آن را استشمام کرد.

 

یکی از سنت های حسنه ای که دربین مردم این شهرستان جایگاه ویژه ای دارد سنت افطاری دادن است که مردم برای آن ارزش زیادی قائل هستند.

 

 

از همان روزهای نخستین شروع ماه مبارک رمضان تا پایان ماه مبارک این سنت ادامه دارد و مردم درقالب افطاری هایی که در سینی های بزرگ گذاشته می شود خانه به خانه می گردند و با دعوت از مردم و نیازمندان نسبت به افطاری دادن اقدام می کنند.

 

پخت غذاهاي محلي و افطاري دادن به دوستان و آشنايان از آداب و رسوم خاص این ماه است كه با ‏پخت غذاهاي خوشمزه از قبيل حليم، شله، آش، بژي برساق، كله كنجي، شله زرد، آش گندم و شيره ‏خرما و روغن محلي بياد ماندني تر مي شود. ‏

 

حلیم یکی از غذاهایی است که اگر چه درماه محرم و سایر ماه های سال نیز استفاده می شود اما در ایام ماه مبارک رمضان بیشتر به چشم می آید و جایگاه ویژه ای در میان مردم قصرشیرین دارد. قصرشیرینی ها در دیگ های های بزرگ نسبت به پخت این غذای خوشمزه اقدام می کنند و به صورت عمده آن در مساجد و یا محله ها می گردانند و در بین مردم تقسیم می کنند.

 

این غذا دارای اهمیت بالایی درنزد مردم است و مردم شاید خوردن آن را به گونه ای تبرک هم می دانند و خوردن آن را هم سبب ثواب و پاداش بیشتر روزه دار و هم سبب تقویت قوای جسمانی در ایام رمضان می دانند.

 

 

 

 

در قصرشیرین که به سبب نزدیکی با عتبات عالیات دروازه ورود تشیع به ایران اسلامی محسوب می شود و مردم به دوستداری اهل بیت و دین‌داری زبانزد هستند. در این شهر ماه رمضان با وجود گرمای بیش از 50 درجه هوا، همچنان زیباست و بسیاری از اینکه خداوند توفیق روزه‌داری در این گرما را به آن‌ها داده است خدا را شاکرند.

 

آماده‌سازی مساجد

 

هر ساله و در روزهای پایانی ماه شعبان در قصرشیرینی به آماده‌سازی مساجد و حسینیه‌ها می‌پردازند.در این مراسم جوانان و بزرگ‌ترها گردهم می‌آیند تا گرد غبار را از مساجد و حسینیه‌ها برداشته و آن‌ها را مهیای پذیرایی از ماه ضیافت‌الله کنند.

 

پیشواز ماه رمضان

 

در شهرستان قصرشیرین رسم است که مردم از چند روز پیش از آغاز ماه مبارک رمضان روزه‌دارای خود را آغاز ‌کنند.

 

با توجه به ثواب بسیار زیادی که گرفتن روزه در ایام پایانی ماه شعبان دارد مردم نیز روزهای پایانی ماه شعبان را روزه‌‌‌داری کرده تا هر چه بهتر مهیای ورود به ماه رمضان شوند.

 

روزهای آرام و شب‌های پرجنب و جوش رمضان

 

یکی از مواردی که در ایام ماه رمضان در اکثر کوچه و خیابان‌های قصرشیرین و حتی بازارهای سطح شهرها  به دلیل هوای گرم آن قابل مشاهده است روزهای آرام و شب‌های پرجنب و جوش مردم است.

 

به ویژه در سال‌های اخیر که ماه رمضان با فصل تابستان همراه شده است مردم روزه‌دار اغلب در ساعات روز به استراحت و دعا و نیایش می‌پردازند و از همین رو اکثر محله‌ها و کوچه و خیابان‌ها خلوت است.اما پس از افطار شاهد شلوغ‌ شدن کوچه و بازار با حضور مردم برای رفتن به مساجد و حسینیه‌ها و یا انجام خرید هستیم.

 

برگزاری جزء خوانی قرآن کریم

 

یکی دیگر از رسومات این ماه در قصرشیرین برگزاری مراسم جزء‌خوانی است که به صورت دسته‌جمعی در مساجد و حسینیه‌ها برگزار می‌شود.

 

 

 

این مراسم اغلب پس از افطار برگزار و حاضران به قرائت قرآن پرداخته و هر شب یک جزء را تلاوت می‌کنند.

 

شب‌های قدر و مراسم  احیا

 

از چند روز پیش از آغاز شب‌های احیا و شهادت حضرت امام علی (ع) مساجد و حسینیه‌ها رنگ و بوی دیگری به خود گرفته و اغلب آن‌ها با پرچم‌ها و بیرق‌های مشکی رنگ به نشان عزاداری مولای متقیان علی(ع) رنگ حزن به خود می‌گیرد.

 

در طول شب‌های 19 تا 23 ماه رمضان و به ویژه در شب بیست و یکم این ماه در تمامی مساجد مراسم عزاداری برپا می‌شود.

 

آئین‌های احیای این شب‌ها نیز با شکوه خاصی و با حضور صدها دل سوخته اهل بیت (ع) برگزار می‌شود که با بر سر گذاشتن قرآن طلب غفران و آمرزش الهی می‌کنند.

 

نماز عید فطر

 

در روزهای پایانی ماه رمضان مردم کم‌کم خود را مهیای برپایی باشکوه عید بندگی می‌کنند. از چند روز تا پایان ماه رمضان مردم به خانه‌تکانی پرداخته و خانه‌های خود را نظافت می‌کنند.

 

در روز عید فطر نیز مردم از ساعات ابتدایی صبح خود را مهیای برگزاری نماز عید فطر کرده و با حضور در  صفوف نماز به شکرانه یک ماه بندگی خالصانه به درگاه خداوند "اللهم اهل الکبریاء و العظمه" را زمزمه می‌کنند.

 

 

 

حضور در منزل متوفیان و گلزار شهدا

 

پس از اقامه نماز عید نیز رسم بر این است که ابتدا به منازل افرادی که در یک سال اخیر عزیزانی را از دست داده‌اند رفته و به بازماندگان آن‌ها تسلیت مجدد می‌گویند.

 

برخی نیز به گلزار شهدا و آرامستان رفته و به پخش شیرینی برای شادی روح اموات خود می‌پردازند.

 

ماه مبارک رمضان با آداب و سنن خاص خود در قصرشیرین و آب و هوای متفاوت آن رنگ و بویی دیگر دارد که جز با حضور در فضای زیبا و معنوی نمی‌توان آن‌ را توصیف کرد.

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد